Locatia curenta: Prima pagina > Blog > 2012 > Ianuarie

Ianuarie

Sub-archives

VIRUSTOTAL.COM - site-ul saptamanii

by helpware.ro — last modified 2012-01-24 22:15

Este un scanner online ce merita incercat atunci cand avem suspiciuni ca un fisier este infectat.

 

Indiferent antivirusul folosit, gratuit sau cu licenta, mai "light" sau mai complex, mai devreme sau mai tarziu vom fi pusi in situatia in care desi antivirusul ne sugereaza ca un anumit fisier este virusat, noi vom avea indoieli sau chiar nu vom fi de acord cu stergerea / blocarea / dezinfectarea acestuia de catre antivirus.
  

Rata detectiilor false ("false positive") difera de la antivirus la antivirus dar toate au asemenea alerte false atunci cand detecteaza in cadrul fisierelor scanate unele rutine ce sunt folosite sau asemanatoare cu unele din propria baza de date cu semnaturi de virusi (malware).

Pentru inlaturarea unor astfel de suspiciuni se recomanda scanarea acelor fisiere suspecte cu cat mai multi antivirusi, actualizati la zi. Pentru ca este dificil de instalat mai multi antivirusi pe acelasi computer fara ca acestia sa se bata cap in cap dar si din considerente economice (nu se justifica de obicei achizitia de licente pentru mai multe produse ce fac acelasi lucru), VIRUSTOTAL.com a devenit un instrument esential pentru orice tehnician IT. 

O alta facilitate, la fel de importanta, este ca putem scana adrese URL

Pentru cazurile in care avem multe fisiere suspecte, putem instala si folosi aplicatia Virustotal Uploader. De asemeni, optiunea de scanare online pe VIRUSTOTAL apare si in meniul contextual de la click dreapta dat pe fisiere.  

Daca nu ne grabim, exista si varianta trimiterii unui email cu atasamente sau linkuri de verificat catre scan@virustotal.com.

Dar nu in ultimul rand, probabil cele mai folosite apreciate lucruri la Virustotal, sunt plugin-urile pentru primele 3 cele mai folosite browsere ( Mozilla Firefox, Google Chrome, Internet Explorer). Aceste plugin-uri usureaza foarte mult procesul de scanare a link-urilor si a fisierelor online (inclusiv a atasamentelor la email-uri) inainte de a fi accesate, facand posibila acest lucru prin meniul contextual ce apare la click-dreapta pe un URL.

 

De curand, limita maxima a dimensiunii fisiereleor ce pot fi incarcate si scanate pe VIRUSTOTAL a fost ridicata de la 20 MB la 32 MB. Fisierele (email-urile a caror atasamente sunt) mai mari de 32 MB for fi ignorate

 

Obs.: Una din cele mai importante surse de infectare cu malware (virusi, troieni, viermi, scareware, hoax, etc.) este accesarea unor fisiere descarcate de pe internet sau a unor adrese URL ce ascund mici programele ascunse in scopul infectarii /  a furtului de date (phishing). 

 

TED.com - site-ul saptamanii

by helpware.ro — last modified 2012-01-15 16:20
Filed Under:

Am mai vazut in ultimii ani prezentari de pe TED.com dar nu am mai stat dupa niciuna dintre ele sa explorez acest site. Nu retinusem decat design-ul deosebit de simplu dar cu un fin impact vizual al logo-ului sau. 

      Este un site al carei idee de baza este ca orice idee mareata poate fi prezentata succint in maxim 20 minute si ca merita sa fie vizionata si "imprastiata" liber.

Veti gasi personalitati (Bill Clinton, Bono, Bill Gates, Al Gore, Larry Page si Sergey Brin - fondatori ai Google), multi castigatori ai premiului Nobel dar si specialisti mai putin cunoscuti in domenii ca tehnologii, divertisment, design, business, stiinte, probleme globale facand prezentari memorabile.  

Unii dintre noi ne enervam atunci cand trebuie sa completam un formular; unii dintre noi NU se simt vinovati pentru timpul pierdut online dar nici nu pot da multe exemple de lucruri utile pe care le-au facut stand pe internet; unii vor sa faca acte caritabile dar nu stiu decat sa trimita email-uri sau sa share-uiasca prin retelele de socializare diverse povesti de groaza, bine ticluite, crezand astfel ca vor contribui la salvarea acelor vieti (de copii in general) doar prin cateva click-uri (daca ar fi asa, eu as propune sa ni se mai dea o zi libera pentru asta iar cei cu "dare de mana" sau, mai exact, de timp, sa isi aloce si din propriul concediu pentru asta); pentru cei ce se simt ca au facut macar odata parte dintre cei descrisi mai sus, am ales urmatoarea prezentare:

Colaborarea online   Pe langa aceasta, exista un numar chiar foarte mare de alte prezentari titrate in limba romana.

 

PS: Niciodata nu mi-a placut cuvantul diseminare, dar abia dupa o astfel de conferinta i-am inteles cu adevarat consistenta pe care ar trebui sa o aiba in limba romana (prietenii stiu de ce .....).

IXL.com - site-ul saptamanii

by helpware.ro — last modified 2012-01-08 21:30
Filed Under:

Pentru ca am fost pasionat de matematica (geometrie mai exact), pentru ca am multi prieteni matematicieni (chiar si sotia), pentru ca este vacanta si imi aduc aminte ca bombaneam ca am teme suplimentare (dar pana la urma ma lua valul si le faceam cu placere), pentru ca am deja copii cu care facem operatii matematice, nu puteam sa ma opresc decat la un astfel de site

 IXL.com (prescurtarea de la  "I excel", adica "eu excelez") este un site de exercitii practice (si nu in ultimul rand distractive) matematice pentru  gradinita, scoala primara si gimnaziala dar se pare ca nu se vor opri la acest nivel.

 

Veti observa imediat interesul copiilor carora il veti arata pentru ca site-ul se face remarcat atat prin culori placute cat si prin prezenta de fete zambitoare de copii.

Nivelele contin sute de intrebari organizate pe categorii. Rapoartele sunt excelente.

Desi abonamentul lunar este de aprox. 10 USD (sau 79 USD / an), se pot rezolva chiar si in varianta demo, zilnic, cate 20 de probleme. 

Recomand acest site atat celor care nu au afinitati pentru matematica cat si celor care vor sa-si mai exerseze cunostintele si pe exercitii mai nostime decat cele cu care s-au obisnuit deja. In plus isi vor exersa si cunostintele de limba engleza.

Singura piedica pe care o intrevad este ca "rezolvatorul", sau altcineva din familie, trebuie sa aiba cunostinte minime de limba engleza.

 

Spor la lucru !

 

 

Simulator SLR

by helpware.ro — last modified 2012-01-07 13:58
Filed Under:

Toti facem fotografii. Toti ne laudam cu ele.

Avem aparate de fotografiat sau macar telefoane cu care fotografiem.

Ne uitam la aparate mai scumpe, mai tinere, sau ale altora.

Ne plac clasice sau compacte, usurele sau pe care sa le simtim atunci cand le tinem in mana, europene, asiatice sau americane, mai "blonde" sau mai complexe. 

Cumparam accesorii sau ne plac in varianta originala.

Pentru cei ce credeau ca este simplu ca o plimbare prin parc, pentru cei ce nu au facut inca pasul sau vor sa-si verifice si competentele manuale,  le recomand o vizita la simulator (http://camerasim.com/camera-simulator/).

Celor mai meticulosi le recomand mai intai sa se acomodeze cu "termenii si conditiile".

 

Cum sa fac ordine prin zecile de mii de fotografii ?

by helpware.ro — last modified 2012-01-02 15:25
Filed Under:

        Cred ca indiferent cat de ordonati am fi, mai devreme sau mai tarziu ne pierdem prin "mormanele" de fotografii digitale de pe computerele noastre .....

        Sa zicem ca vina nu este a noastra ci a harddisk-urilor si a cardurilor de memorie de capacitati din ce in ce mai mari pe care le avem si care nu ne mai forteaza sa facem ordine prin ele.

 

 

        Nici chiar la cele mai populare si complexe programe de vizualizare / organizare de imagini (Picasa, FastStone Image Viewer, Zoner Photo Studio Free, XNView) nu am gasit ceea ce ofera GearMage Photo Organizer: sortarea si reorganizarea fotografiilor pe evenimente bazate pe data cand au fost facute fotografiile. Durata unui eveniment poate fi stabilita (2, 3, 7 zile, etc.). Puteti alege daca pe langa data sa se mai includa si anul sau luna in denumirea foldereleor - eveniment. Se descurca foarte bine si cu fisierele duplicat.

        De asemenea, poate sa lase intacta structura existenta de fisiere iar sortarea dupa criteriile stabilite sa se faca intr-un alt folder. Va recomand chiar aceasta varianta.

 

Obs. : Programul mai are nevoie de .NET Framework 4.0 dar stie sa faca singur download in cazul in care nu il aveti instalat.

Cum se fac capturile de ecran ? (print screen-urile)

by helpware.ro — last modified 2012-01-01 10:00
Filed Under:

        Pe langa clasicul Paste in Paint sau in Word dupa ce s-a apasat in prealabil tasta PrtScr (sau ALT+PrtScr pentru a captura fereastra curenta), va recomand cateva din cele mai populare unelte pentru captura de ecran:

GreenShot , Shotty, X-Shot,  Horizon33, MWSnap, PicPick, ZScreen, SnapDraw, Xtreme Shot

 MWSnap

Snipping Tool , CaptureIt Plus pentru Vista / Seven

Screenshot Captor - pentru efecte speciale

Duck Link Screen Capture - pentru documente lungi ce necesita scroll down

Screenpresso - captura imagine sau video

Network Spy - monitorizare periodica de la distanta a unui sistem

Kidsnapper - share screenshots

Automatically Take Screenshots

CloudShot - upload pe DropBox

SnapInstall: utilitar activat de middle-mouse-button pentru crearea de manuale de instalare

WebKut - website capture

Social Screen Capture - upload pe Flickr / Picasa

StepShot - pentru crearea de ghiduri pas-cu-pas